ProalergicoProalergico
  • Domov
  • Kontakt
  • Prvá návšteva
  • Zaujímavosti
Histamínová intolerancia (HIT)
30 okt 2016

Histamínová intolerancia (HIT)

Mávate často únavu, opuchy slizníc, kože, dlhodobé tráviace ťažkosti,  svrbenie celého tela? Ak vám lekári nepotvrdili potravinovú alergiu, coeliakiu ani  potravinovú  intoleranciu, potom možno patríte k 2 – 3 % populácie, ktorá trpí histamínovou intoleranciou –  HIT.

Kedy môže ísť o histamínovú intoleranciu? Ak mávate pravidelne po konzumácii vybraných jedál či nápojov niektoré z nasledujúcich prejavov, je dosť možné, že váš organizmus trpí práve týmto druhom neznášanlivosti:

Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.

Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.

Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.

Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závraty, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.

K ďalším chronickým prejavom typickým pre túto chorobu patria:

  1. iné alergii podobné ťažkosti,
  2. chronická únava,
  3. bolestivá menštruácia,
  4. nervozita, poruchy vedomia, spánku

Histamínová intolerancia nie je potravinová alergia

Histamín má v tele na starosti viacero významných úloh, napríklad aktiváciu nervového systému či podnietenie tvorby žalúdočnej kyseliny. DAO – enzým diaminoxidázu – nájdete v tenkom čreve, kde slúži na rozkladanie histamínu.

Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO. Nedostatočné množstvo DAO vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je ale pravou alergiou.

Aktivita enzýmu DAO je geneticky podmienená. V detstve a v mladosti býva tento enzým v dostatočnom množstve a dostatočne aktívny. U niektorých ľudí však aktivita vekom klesá, pričom až 80 % takto postihnutých sú stredného veku, častejšie ide o ženy. Počas tehotenstva sa histamínová intolerancia objavuje len veľmi zriedkavo.

  

Ako potvrdiť, či máme histamínovú intoleranciu (HIT)?

Záleží na tom, či ide o trvalú, chronickú formu HIT, alebo o prechodnú formu HIT,  ktorá dokáže potrápiť skoro každého.

Príčinou dočasnej formy HIT  býva napr. nadmerné požitie alkoholu (tzv. „opica“) či niektoré lieky (antibiotiká a pod.), ktoré krátkodobo zablokujú tvorbu DAO. Diagnostika a najmä „liečenie“ je v takomto prípade zrejmá.

Čo však v prípade, ak mám dlhodobo vyššie zmienené ťažkosti a vyšetrenia vylúčili potravinovú alergiu, intoleranciu aj celiakiu? V takomto prípade požiadajte svojho alergológa-imunológa o jednoduché vyšetrenie z krvi, ktorým sa stanoví aktivita enzýmu DAO. K správnej diagnóze môže napomôcť aj diéta – vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. V tomto prípade dochádza k prekvapivo rýchlemu ústupu zdravotných problémov.

Bezhistamínová diéta – ktorým jedlám sa treba vyhnúť?

Tento typ diéty na jednej strane zásadne zmení dovtedajší životný štýl pacienta, na druhej strane predstavuje významný krok v liečbe histamínovej intolerancie. Mnoho potravín a obľúbených pochutín sa znenazdajky stáva tabu. Nepríjemné je aj to, že na rozdiel od niektorých potravinových alergií, nepomáha ani tepelné spracovanie problémových potravín.

Ktoré potraviny patria k problémovým? V prvom rade tie, pri príprave ktorých bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia. Dlhšie skladovanie zvyšuje v potravinách množstvo histamínu. Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako „uvoľňovače histamínu“ uloženého v ľudskom tele.

Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie spúšťače prejavov histamínovej intolerancie patria:

  1. ALKOHOL – hlavne červené víno, sekt,  kvasinkové pivo,
  2. SYRY – zrejúce syr (napr. gouda, cheddar, parmezán, ementál, rokfort, camembert)
  3. MLIEČNE VÝROBKY – kyslé / acidofilné / kefírové mlieko, žinčica, cmar, jogurt (aj probiotické),
  4. RYBY a iné morské živočíchy – po zmrazení a konzervovaní ,
  5. ÚDENINY – saláma, šunka, párky,
  6. ZELENINA – špenát, baklažán, tekvica (dyňa), kvasená kapusta (a iná kvasená zelenina), paradajky a všetky paradajkové výrobky (kečup, pretlak…), ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …
  7. OVOCIE – jahody, ananás, nektarinky, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti,
  8. PIZZA – sa môže kvôli oblohe a prísadám stať „histamínovou bombou“,
  9. Čokoláda, kakao,
  10. INÉ – sójová a iné ochucujúce omáčky, kečup, kvasnice, komerčne vyrábané dressingy, čalamády, kyslé uhorky a pod., kvasné octy (vínny, balzamikový, jablčný).

 

  

Aké možnosti liečby poznáme?

Prvým liečebným krokom je spomínaná bezhistamínová diéta. Pre prípravu bezhistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými. K najvhodnejším potravinám a nápojom patria:

  1. zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie,
  2. MLIEČNE – obyčajné mlieko, smotana, čerstvý syr – čerstvý smotanový, syr typu ricotta, cottage …,
  3. ZELENINA –  hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak,  huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …
  4. OVOCIE – jablká, hrušky, banány, melón – žltý aj červený (vodový), figy, hrozno, mango, rebarbora, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …,
  5. TUKY, OLEJE – čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť, oškvarky …,
  6. MÄSO, HYDINA, RYBY sa odporúčajú iba úplne čerstvé,
  7. ČERSTVÉ VAJCIA,
  8. NÁPOJE – voda alebo nesýtená minerálna voda, prírodné zeleninové a ovocné šťavy z povolených surovín,
  9. ALKOHOL – čistá vodka, gin, biely rum (malé množstvo!).

Druhým liečebným krokom je užívanie výživových doplnkov obsahujúcich enzým diaminooxidáza vo forme kapsúl (napr. DAOSIN). Treba ho užívať 1-3 x denne tesne pred jedlom, alebo akútne pri ťažkostiach.

Asthma bronchiale, inhalačná alergia Infúzie vitamínom C

Related Posts

Edukačné videá k podávaniu adrenalínu v pere

Nezaradené

Edukačné videá k podávaniu adrenalínu v pere

Návod na podávanie IMUNORU – video

Nezaradené

Návod na podávanie IMUNORU – video

Vitamín D

Nezaradené

Vitamín D

Najnovšie články

  • Edukačné videá k podávaniu adrenalínu v pere 24. apríla 2018
  • Návod na podávanie IMUNORU – video 6. januára 2017
  • Vitamín D 6. januára 2017
  • Techniky inhalácie 6. januára 2017
  • Rady pri nežiaducich reakciách na potraviny 6. januára 2017

Archív

  • apríl 2018
  • január 2017
  • október 2016

Kategórie

  • Nezaradené

Značky

alergia alergia na slnko alergicka reakcia astma atopicky ekzem bronchialna astma celiakia chripka D dieta ekzem fotoalergia grazax histaminova intolerancia HIT hmyz imunor imunoterapia infuzia inhalacia inhalator intolerancia jext kamar klieste laktozova intolerancia leto malorka akne ockovanie oralair osa Oxygenoterapia pangramin polyformova postipanie prevencia rady reakcie na potraviny slnko stres techniky UV svetlo vcela vitamin C vitamin D

Proalergico

V Proalergico poskytujeme najinovatívnejšie služby v oblasti imunológie a alergológie.

Navigácia

Domov
O nás
Prvá návšteva
Zaujímavosti
Kontakt

Kontakt SVIT

Fraňa Kráľa 14
059 21 Svit
Slovensko
Tel.: 052/4685935

Kontakt SNV

Šafárikovo námestie 6
052 01 Spišská Nová Ves
Slovensko
Tel.: 053/4414297

© Proalergico 2016